Cursussen NT2

In mijn cursussen Nederlands als tweede taal wordt zo snel mogelijk echt gepraat. De lesstof is zo praktisch mogelijk. Contacturen worden vooral gebruikt voor rollenspelen en feedback.

Tijdens de lessen blijken cursisten al heel snel hun schroom te verliezen en echt te gaan uitproberen wat ze hebben geleerd. Na de eerste maanden verschuift de nadruk naar uitbreiding van de woordenschat. Overigens komen natuurlijk alle andere vaardigheden en deelvaardigheden ruimschoots aan bod. Er wordt in mijn cursussen altijd hard gewerkt, maar wel op een ontspannen en vrolijke manier.

Ik heb jarenlang op verschillende niveaus cursussen NT2 en examentraining gegeven. Momenteel geef ik nog steeds cursussen NT2 aan PhD’ers van de Graduate School of Science (RUG) in Groningen.

Workshops voor docenten

De mooiste ervaring voor een docent is zien dat leerstof echt voor je leerlingen gaat leven. Vanuit het Nt2-onderwijs ben ik zeer vertrouwd met allerlei activerende werkvormen die leiden tot een grotere betrokkenheid bij het leren. Differentiatie en samenwerkend leren kunnen veel bijdragen aan de effectiviteit van de lessen. In mijn workshops voor docenten is daarom veel aandacht voor activerende didactiek.

Organisaties waarvoor ik regelmatig workshops verzorg zijn het NOB en de LOWAN. Aan de universiteit van Oldenburg (Dld) heb ik in 2013 en 2016 een bijdrage mogen leveren aan de interdisciplinaire bijeenkomst Schnittstellen van de faculteit Neerlandistiek. In het kader van de Schrijfprijs Nt2 van de Stichting LES gaf ik in 2013 de workshop ‘Zin in schrijven’ in Rotterdam. Het materiaal dat ik hiervoor heb ontwikkeld is gratis te downloaden door gebruikers van Op Schrift.

Deze website gebruikt cookies om goed te werken